Ibland så känns det som om världens alla problem ligger på dina axlar, och det är verkligen mycket tungt. Då kan det vara skönt att tänka på att hjälpen ligger precis bakom hörnet. Speciellt om det handlar om en pågående depression eller problematik, något som påverkar en psykiskt och även gör att livet inte fungerar som det ska. En psykolog Göteborg kan då vara nyckeln till att lösa dessa problem.

Det är klart att en psykolog inte utför mirakel, det är inte som huvudvärk där man bara tar en tablett och så blir allting bra. Ibland kan det vara både svårt och smärtsamt att komma till rätta med sin problematik eller situation, och vägen kan vara rätt så lång. Men det är verkligen värt mödan och ansträngningen, för med deras hjälp kan man komma ur det där mörkret som omvälvt en under så lång tid.

Arbeta tillsammans med en psykolog Göteborg

En psykolog kan hjälpa en välja vilken behandling som kan fungera allra bäst, för det är lättare om man slipper byta längs vägen. Det finns en mångfald av olika skolor, även om de vanligaste inkluderar en förändring i tankemönster eller beteende, samt en djupare analys av ens inre. Sedan finns det en rad med olika specialister, som psykodrama, kroppsterapi eller dans-och musikterapi. Det kan kännas som en djungel men gör det samtidigt lättare att verkligen kunna få hjälp på ett sätt som passar ens personlighet.

Att ha ett bra förhållande till sin behandlare är grundläggande, annars är det svårt att både öppna sig och lyssna på råd. Vanligtvis så har man en eller flera sessioner per vecka, allt beroende på terapi och behov. Många gånger så ger terapeuten förslag på övningar som personen kan göra mellan de olika mötena, speciellt när det handlar om kognitiv beteendeterapi. Lika gärna som ett visst tankemönster har uppstått under en längre tid så kan man förändra det och skapa ett nytt, och det är här som en bra psykolog Göteborg kan komma in i bilden.

För det är en själv som måste lära sig på nytt, så att säga. Man måste ta tag i sig själv och förändra sitt sätt att se på omvärlden, inklusive sin egen person. Steg för steg, ibland kan en behandling ta åratal av möten och diskussioner, kanske i samband med medicinering. Men när man efter ett tag börjar se ljuset i ändan av tunneln, och kanske inser hur pass stor ens psykiska ohälsa har varit, så är det en seger både för en själv och ens behandlare.

Alla problem försvinner

Ofta så sker ju inte förändringarna på en natt, så man hinner vänja sig vid sin nya situation. Det tar tid att komma dit man vill och att må riktigt bra. Har det ett samband med upplevelser i barndomen eller senare i livet så kan inte dessa raderas bort helt och hållet. Istället satsar psykologen på att hjälpa oss att handskas med våra liv så att vi kan ha en balans och vara nöjda med vår situation.