Man beräknar att var fjärde svensk någon gång under livet har behov av professionell hjälp för att komma till rätta med psykisk ohälsa. Det är inte bara vuxna, utan också barn och ungdomar, som söker hjälp. Detta visar på vikten av att hitta en bra psykolog i Göteborg, någon som verkligen kan hjälpa en att vända på sitt liv och må bra igen.

Till att börja med så kan det vara bra att se på vilken utbildning och erfarenhet behandlaren i fråga har. Det är inte alla som får kalla sig psykolog, det ligger flera år av studier och praktik bakom denna titel. Bara de som har legitimation får praktisera som psykolog, något som ju är till skydd för patienterna.

Olika sorters psykolog Göteborg

Det finns flera olika inriktningar och skolor när det kommer till psykologi, även om en hel del av behandlingarna flyter in i varandra. En del fokuserar mycket på det undermedvetna, man menar att många av våra problem i dag härrör från olösta konflikter i det inre. Det är få personer som växer upp under idealiska förhållanden, de flesta har någon form av bagage med sig på livets resa.

Andra behandlingsformer syftar på att förvandla ens tankemönster så man får lära sig att tänka på ett nytt och positivt sätt. Något som är nära knutet till detta är de behandlingar som har som mål att förändra ett destruktivt eller mindre positivt beteende.

Så ibland kan man välja psykolog efter vilken behandling de specialiserat sig på, det finns ju olika former och kanske någon som tilltalar en lite mer. En del mottagningar har flera olika specialister, så innan man väljer behandlingsform kan det vara bra att prata igenom det hela med en av deras personal för att sedan tillsammans välja något som kan fungera bra.

Vilken psykolog är bäst?

Detta är alltid en viktig fråga och en som det kan finns flera olika svar på. Men en grundläggande sak, förutom utbildning och kompetens, är bemötande. När man inte mår så bra psykiskt så är det ännu viktigare att bli behandlad på ett korrekt men ändå varmt sätt. För många är det svårt att uppsöka en psykolog, och därför är det bäst att välja en som är känd för att behandla sina patienter med omsorg. Det samma gäller för all annan personal på kliniken eller mottagningen, oavsett hur mycket eller lite man betalar för deras tjänster.

Många tycker det är skönt att få tala ut med en psykolog, de har ju trots allt tystnadsplikt. Här kan man verkligen avbörda sig alla de tankar och känslor som är så störande. Eller så vet man inte orsaken till att man mår dåligt, och behöver hjälp att komma fram till det. Oavsett vilken orsak som finns för att gå till en psykolog så är det viktigt att välja rätt. Kontrollera deras legitimation och läs recensioner om hur de behandlar sina patienter. Se på vilka behandlingsformer de använder sig av och läs på om dessa. Att gå till en bra psykolog kan vara det bästa du någonsin gjort.